Vergelijk 6 dakkapelspecialisten bij jou in de buurt

Bespaar op je dakkapel kosten

Vul de postcode van je project locatie in

Gratis & Vrijblijvend

Vergelijk offertes voor je beslist!

Dakkapellen

Wil je jouw zolder wat ruimer maken? Wil je er een (kinder)kamer of kantoorruimte creëren? Het plaatsen van een dakkapel is daarbij een goede uitkomst. Het vergroot de ruimte en het daglicht bereikt de kamer beter. Voordat je een dakkapel laat plaatsen, moet je het één en ander weten. Welk materiaal kan er gebruikt worden? En, is er een vergunning nodig voor de plaatsing van een dakkapel? Wij willen je graag helpen! Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor je op een rijtje gezet.

Voordelen van een dakkapel

Het plaatsen van een dakkapel kan je een meerwaarde van jouw huis opleveren. Bij plaatsing van een dakkapel wordt er in principe een extra ruimte gecreëerd. Voorheen bestond je zolder uit een schuin dak. Zonde van de ruimte, want deze ruimte is niet beloopbaar. Door de plaatsing van een dakkapel wordt de ruimte meer benut. Het schuine dak verdwijnt waardoor de ruimte beloopbaar wordt. Een extra bijkomend voordeel is dat er meer licht en frisse lucht de kamer binnen kan komen. Een dakkapel is dus een goede investering voor nu, maar ook voor later. Indien je jouw huis in de toekomst gaat verkopen, wordt een dakkapel vaak als positief ervaren door potentiële kopers.

Heb ik een vergunning nodig?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om een vergunning aan te vragen. In andere gevallen is dat niet nodig. Bij het plaatsen van een dakkapel moet u zich altijd aan de daarvoor bedoelde regels houden. Zo mogen je buren geen last hebben van de te plaatsen dakkapel. Ook moet de dakkapel bij de omgeving passen.

In de meeste gevallen heb je geen bouwvergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel aan de achterzijde van uw huis. Wanneer de dakkapel aan de voorzijde (of zijkant wanneer het een hoekhuis betreft) van het huis geplaatst wordt, is het verkrijgen van een bouwvergunning vaak wel vereist. Dit komt doordat de voorzijde van een huis vaak aan een openbare ruimte, zoals een weg, grenst. Als daar een dakkapel geplaatst wordt heeft dat gevolgen voor deze omgeving.

Dakkapel plaatsen zonder vergunning?

Wanneer je aan de onderstaande eisen voldoet heb je geen bouwvergunning nodig bij het plaatsen van een dakkapel:

  • De dakkapel wordt op een bestaand huis geplaatst. Indien je nog bezig bent met de bouw van uw huis dien je wel een bouwvergunning aan te vragen;
  • De dakkapel wordt aan de achterzijde van je huis geplaatst;
  • De dakkapel heeft een plat dak;
  • De ruimte tussen het gebouw en de voorgevel dient meer dan 1 meter te bedragen;
  • De dakkapel dient ondoorzichtige zijwanden de hebben;
  • De dakkapel dient niet hoger dan 1,50 meter te zijn;
  • De dakkapel dient minimaal 0,50 meter onder de nok te blijven;
  • De dakkapel mag niet op woningen worden geplaatst die niet vast bewoond worden, zoals vakantiewoningen.
  • De dakkapel mag niet geplaatst worden op tijdelijke woningen.
  • Monumentale gebouwen komen niet in aanmerking voor het plaatsen van een dakkapel.

Materialen

De meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor dakkapellen zijn hout en kunststof.

Kunststof

Kunststof is de populairste materiaalkeuze wanneer het gaat om dakkapellen. Dit is niet voor niets; kunststof heeft maar weinig onderhoud nodig en kan in alle kleuren en designs geleverd worden. Maar misschien nog wel de belangrijkste eigenschap die ervoor zorgt dat mensen hiervoor kiezen is dat kunststof het goedkoopste materiaal is.

Hout

Houten dakkapellen geven je woning of bedrijfspand een prachtige en natuurlijke uitstraling. Goed verzorgde dakkapellen zorgen ervoor dat je huis of gebouw er warm en afgewerkt uitziet.

Maar er komt meer bij kijken. U moet niet vergeten dat het ook van belang is om voor een goed glassoort en hang- en sluitwerk te kiezen. Dit is belangrijk voor de kwaliteit en de levensduur van uw dakkapel. Zie er op toe dat uw materialen voldoen aan het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Tip: Vraag verschillende offertes aan!

Omdat er vaak veel verschillen zitten tussen dakkapellen en de aanbieders daarvan, is het belangrijk om meerdere offertes aan te vragen. Op deze manier kun je vergelijken en een goede keuze maken. Bij Huisprojecten.nl kan je snel en eenvoudig verschillende offertes aanvragen.

Bespaar ook op